Rezultati audita u akutnim bolničkim zdravstvenim ustanovama

Dana 27. rujna 2018. godine, u Ministarstvu zdravstva, Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi (Agencija), Služba za kvalitetu i edukaciju, objavila je postotak najuspješnijih bolnica na temelju audita.

Auditi su provedeni u 28 akutnih bolničkih zdravstvenih ustanova u razdoblju od prosinca 2016. godine do prosinca 2017. godine, u okviru DLI5 aktivnosti, Programa poboljšanja kvalitete i djelotvornosti pružanja zdravstvenih usluga (Zajam Svjetske banke). Predmet audita bila su tri klinička entiteta: akutni infarkt miokarda, moždani udar i antimikrobna profilaksa.

Agencija je bila zadužena za ostvarenje pokazatelja DLI5, Ministarstvo zdravstva je bilo nositelj aktivnosti, a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) partner.

Na objavi rezultata audita bilo je više od 60 sudionika, predstavnika bolničkih zdravstvenih ustanova i tri predstavnika Svjetske banke.

Nazočne je pozdravila v.d. ravnateljica Agencije Nina Bončić Mijatović, dipl. iur. Prikazala je ulogu Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi u provođenju Programa poboljšanja kvalitete i djelotvornosti pružanja zdravstvenih usluga Zajma Svjetske banke. Zahvalila je svima na suradnji u provedbi audita.

Moderatori skupa bili su prof. dr. sc. Jasna Mesarić, pomoćnica ravnatelja i voditeljica Službe za kvalitetu i edukaciju Agencije i državni tajnik prim. Željko Plazonić, dr. med.

Državni tajnik Plazonić istaknuo je važnost sustava kvalitete u zdravstvu s naglaskom na razvoj vanjske ocjene kvalitete koja će doprinijeti vrednovanju pruženih usluga i sigurnosti pacijenata.

Prof. Mesarić je održala izlaganje o konceptu, dizajnu i provođenju audita u 28 akutnih bolnica. Istaknula je kako se audit kao metoda vanjske procjene kvalitete prema unaprijed odabranom predmetu audita prvi puta uspostavlja u hrvatskim bolnicama i doprinosi poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite, sigurnosti pacijenta te uspostavljanju sustava rangiranja bolničkih zdravstvenih ustanova prema uspješnosti.

Rezultati audita su prikazani na linku, ovdje.


Kategorija: 
Općenito
Radionice, stručni sastanci, kongresi
Kvaliteta


Najnovije vijesti

Rezultati audita u akutnim bolničkim zdravstvenim ustanovama

Dana 27. rujna 2018. godine, u Ministarstvu zdravstva, Agencija za kvalitetu i akreditaciju u...


SELFIE 2. nacionalna radionica

SELFIE 2. nacionalnA radionicA održat će se 29. listopada 2018....


Sustavi za kontinuirano mjerenje glukoze u realnom vremenu (rtCGM) i “flash” sustavi mjerenja...

Continuous glucose monitoring (CGM real-time) and flash glucose...