Plenarna skupština Europske mreže za procjenu zdravstvenih tehnologija

Plenary Assembly, European network for Health Technology Assessment (EUnetHTA)
Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi domaćin je Plenarne skupštine Europske mreže za procjenu zdravstvenih tehnologija, European network for Health Technology Assessment, EUnetHTA (http://www.eunethta.eu/, http://www.eunethta.eu/plenary-assembly), koja će se održati od 21.-22. ožujka 2013. godine u Zagrebu, u Hotelu Westin.Plenarna skupština okupit će 56 predstavnika zemalja članica EU, Norveške, Švicarske i Hrvatske (buduće 28. članice EU), Europske Komisije, kao i predstavnike različitih dionika procesa procjene zdravstvenih tehnologija (engl. Stakeholders).
 
Otvaranju Plenarne skupštine, 21. ožujka 2013. u 09:00 sati, uz pozdravne govore nazočit će posebni izaslanik Predsjednika RH prof. dr. sc. Izet Aganović, zamjenik ministra zdravlja prim. mr. sc. Marijan Cesarik, te ravnatelj Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi Renato Mittermayer, dr. med.Veliko priznanje Hrvatska i naša Agencija dobile su izborom hrvatske predstavnice mr. sc. Mirjane Huić, dr. med. za Predsjednicu Plenarne skupštine EUnetHTA u dvogodišnjem mandatu (2012.-2014).
 
Procjena zdravstvenih tehnologija jedna je od djelatnosti Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi, propisana Zakonom o kvaliteti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (NN 124/11). U Agenciji aktivno djeluje, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, Služba za razvoj, istraživanje i zdravstvene tehnologije (HTA).Procjena zdravstvenih tehnologija predstavlja važan alat za poboljšanje učinkovitosti zdravstvene zaštite i racionalizaciju zdravstvenog sustava, davanjem preporuka o uvođenju i opravdanosti primjene novih zdravstvenih tehnologija, pokrivanju troškova kao i zamjeni dosadašnjih zdravstvenih tehnologija, a svojom objektivnošću i transparentnošću sprječava moguću korupciju u zdravstvenom sustavu.Agencija je prepoznala važnost i učinkovitost međunarodne suradnje u području procjene zdravstvenih tehnologija, te je svojim aktivnim predanim radom, znanjem i vještinama uključena u dva velika europska projekta EUnetHTA JA 2010-2012 i EUnetHTA JA2, 2012-2015. 
 
Hrvatska je time uvedena na put buduće trajne Europske HTA mreže (sukladno Članku 15. Procjena zdravstvenih tehnologija, Europske Direktive o pravima pacijenata u pružanju zdravstvene usluge preko granica država članica (Article 15 of Directive 2011/24/EU).
 

Kategorija: 
Općenito


Najnovije vijesti

Rezultati audita u akutnim bolničkim zdravstvenim ustanovama

Dana 27. rujna 2018. godine, u Ministarstvu zdravstva, Agencija za kvalitetu i akreditaciju u...


SELFIE 2. nacionalna radionica

SELFIE 2. nacionalnA radionicA održat će se 29. listopada 2018....


Sustavi za kontinuirano mjerenje glukoze u realnom vremenu (rtCGM) i “flash” sustavi mjerenja...

Continuous glucose monitoring (CGM real-time) and flash glucose...