Održana radionica „Sustav kvalitete u obiteljskoj medicini“ 7. travnja 2017. u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Služba za kvalitetu i edukaciju Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi u suradnji s Katedrom za obiteljsku medicinu, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga društva za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite Hrvatskoga liječničkog zbora održala je radionicu „Sustav kvalitete u obiteljskoj medicini“.

Na radionici je bilo ukupno 34 sudionika iz 16 domova zdravlja (Dom zdravlja Kutina, Dom zdravlja Zagreb istok, Dom zdravlja Đakovo, Dom zdravlja Vinkovci, Dom zdravlja Zagreb zapad, Dom zdravlja Ozalj, Dom zdravlja Gospić, Lovinac, Dom zdravlja Splitsko dalmatinske županije, Dom zdravlja Osijek, Dom zdravlja Petrinja, Dom zdravlja Ogulin, Dom zdravlja MUP-a RH, Dom zdravlja Beli Manastir, Dom zdravlja Duga Resa, Dom zdravlja Zadarske županije, Dom zdravlja Vojnić).

Sudionike radionice su uvodnom riječju pozdravili predsjednik Upravnog vijeća Agencije, prof. Miroslav Kopjar i v.d. ravnatelja Agencije, Nina Bončić Mijatović, dipl. iur.

Interaktivna radionica sadržajno je obuhvatila zahtjeve obveznih standarde kvalitete i pokazatelje s posebnim osvrtom na primjenjivost za  obiteljsku medicinu. Prikazano je i raspravljeno o dostavljanju izvješća o radu povjerenstva za kvalitetu domova zdravlja, provođenju upitnika o iskustvu pacijenta u ordinaciji obiteljske medicine (tzv. specifični PREMS, engl. Patient Reporting Experience Measurement).

Prezentirani su rezultati istraživanja o kulturi sigurnosti pacijenta i raspravljeno o mogućnosti provođenja u domovima zdravlja. Dogovorena je daljnja suradnja te redovito odražavanje tematskih radionica.

Sudionike radionice Sustav kvalitete u obiteljskoj medicini pozdravila je doc. dr. sc. Venija Cerovečki Nekić, predstojnica Katedre za obiteljsku medicinu, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je istaknula važnost suradnje s Agencijom u uspostavljanju sustava kvalitete u obiteljskoj medicini.

Zahtjeve standarda kvalitete primjenjive za domove zdravlja (Pravilnik 2011) detaljno je prikazala prof. dr. sc. Jasna Mesarić, pomoćnica ravnatelja, Služba za kvalitetu i edukaciju Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi i sa sudionicima raspravila o njihovoj primjeni u praksi.

doc. dr. sc. Zlata Ožvačić Adžić, zamjenica predstojnice Katedre za obiteljsku medicinu Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je prikazala prva iskustva istraživanja kulture sigurnosti u ordinaciji obiteljske medicine.

 


Kategorija: 
Općenito
Radionice, stručni sastanci, kongresi
Kvaliteta


Najnovije vijesti

Potpisan Sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji

12. srpnja 2018. godine potpisan je Sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji između Nastavnog...


Potpisan Sporazum suradnje za gerontološko-javnozdravstvenu djelatnost

19. lipnja 2018. godine potpisan je Sporazum suradnje za...


Edukacijski tečaj „Standard kvalitete - Neprekidno poboljšavanje kvalitete kliničkih i nekliničkih...

Agencija - Služba za kvalitetu i edukaciju, u okviru edukacijskog programa organizira u suradnji...


Edukacijski tečaj "Primjena standarda kvalitete zdravstvene zaštite u bolničkoj zdravstvenoj...

Agencija - Služba za kvalitetu i edukaciju i Klinički bolnički centar Zagreb - Odjel za...