Na poziv Predsjednika Sekcije za farmakoekonomiku i istraživanje ishoda liječenja prof. Vitezića, Hrvatskog društva za kliničku farmakologiju i terapiju Hrvatskog liječničkog zbora, naša Agencija, Odjel za razvoj, istraživanje i zdravstvene tehnologije organizarao je Simpozij o procjeni zdravstvenih tehnologija (engl. Health Technology Assessment, HTA), 23.travnja 2010.,  u okviru „1st Croatian meeting about pharmacoeconomics and outcome research with international participation”, 22-24 April, u Rijeci. Na naš poziv odazvali su se vrlo cijenjeni predavači iz Europe, ali nažalost radi vulkanske prašine i otkazivanja avionskih letova na simpoziju nam se nisu mogli pridružiti prof. Finn Kristensen, Direktor Europske mreže za procjenu zdravstvenih tehnologija, EUnetHTA, te dr. Francoise Cluzeau iz National Institute for Health and Clinical Excellence, NICE.
 
Pomoćnica ravnatelja dr. Huić, voditeljica Odjela za razvoj, istraživanje i zdravstvene tehnologije (HTA), u ime Ravnatelja Agencije dr. Mittermayera (koji je u ime Ministra zdravstva dr. Milinovića otvarao kongres u Osijeku) zahvalila se na pozivu za organizaciju Simpozija i svima zaželjela dobrodošlicu. Ukratko su obrazložene neophodne promjene u programu, kao i preneseni pozdravi od dvoje pozvanih predavača koji nisu mogli biti prisutni. Dr. Huić je prikazala skraćenu prezentaciju dr. Cluzeau (NICE), a mag. Turk dio prezentacije prof. Kristensena. Dr. Lipska (Direktorica Odjela za HTA Poljske Agencije za HTA) prikazala je učinkovit razvoj Poljske Agencije uz pomoć predpristupnih fondova EU i dvogodišnjeg projekta, te pohvalila našu Agenciju zbog brzog ulaska u Projekt EUnetHTA Joint Action kao EUnetHTA Partner. Mag. Turk prikazala je sadašnje stanje na području HTA u Sloveniji gdje je u tijeku predlaganje zakonskih okvira za procjenu zdravstvenih tehnologija. Dr. Huić prezentirala je rad Odjela za HTA u proteklih šest mjeseci. Okruglom stolu na temu HTA koji je vodila dr. Lipska pridružili su se i Peter Wieninger, Austrija, te prof. Francetić i prof. Vitezić koji su diskutirali o ekonomskim analizama za potrebe HTA.
 
Zajedno sa svim prisutnima razgovaralo se o daljnjem razvoju HTA u Hrvatskoj, mogućnostima dobivanja predpristupnih fondova EU, edukaciji na području HTA, kao i potrebi prilikom donošenja odluka na području investicija, uvođenja novih programa te ostalih zdravstvenih tehnologija u Hrvatsku, kao i procjeni već postojećih zdravstvenih tehnologija, prvenstveno za potrebe Ministarstva zdravstva kao i HZZO-a. Raspravljano je i o ulozi Udruga pacijenata u navedenim procesima. Simpozij je protekao vrlo uspješno, sa zaključkom o daljnjem nastavku započetih radnji na području HTA s ciljem postavljanja transparentnog, neovisnog, temeljenog na principima EBM-a, procesa procjene zdravstvenih tehnologija u Hrvatskoj.
 
 
Kategorija: